Biurai pildosi: ar tikrai saugu sugrįžti?

Pasaulyje COVID-19 banga neslūgsta, o naujai įvedami reikalavimai mūsų šalyje neramina. Biurų darbuotojai bei jų vadovai į darbo vietas grįžti neskuba – įmonės grąžina darbuotojus etapais, o iš patalpas valančių įmonių dabar reikalaujama ypatingo dėmesio švarai.

5 kartus dažnesnė dezinfekcija 

Vilniaus verslo centrų „Technopolis“ vadovė Lina Maskoliūnė pasakoja, kad vos prasidėjus karantinui, „Vitaresta“ – valymo įmonė, su kuria jie dirba jau ne vienerius metus – pati iškart inicijavo dezinfekciją verslo centro patalpose – stalai ir kiti paviršiai buvo nedelsiant pradėti valyti su dezinfekantais. „Tokiais sudėtingais laikais itin nudžiugino ši greita partnerių reakcija ir iniciatyva“, – pasakoja L. Maskoliūnė. Be įprastinių valymo darbų, šiuo metu ir toliau patalpose su dirbančiais žmonėmis kasdien dezinfekuojami visi paviršiai, o didžiausio užimtumo bendruose plotuose – restoranuose, laiptinėse, liftuose – paviršiai dezinfekuojami mažiausiai 5 kartus per dieną. Verslo centro „Arka“ administratorė Emilija Neveckaitė pasakoja, kad darbuotojai dabar daug dažniau domisi, kaip teisingai plauti bei dezinfekuoti rankas, kai kurie net pradėjo domėtis naudojamų dezinfekavimo priemonių sudėtimi.

Svarbiausias šiuo metu – greitas reagavimas. L. Maskoliūnė pasakoja, jog klientai kartais skambina ir prašo grįžti į biurą nuo rytojaus, tad patalpas reikia paruošti greitai, o su tokiais partneriais, kaip „Vitaresta“ verslo centras yra tam pasiruošęs. „Įmonė mums labai padėjo profesionaliai prisitaikydama prie kone kasdien besikeitusios situacijos – perskirstė savo darbuotojus priklausomai nuo poreikio, greitai reagavo į netikėtas užduotis ir pasikeitimus“, – teigia L. Maskoliūnė.    

„Vitarestos“ pardavimų vadovas Povilas Gecevičius teigia, kad karantino metu veikę verslo centrai didino valymo projektus, papildomai užsakydami paviršių dezinfekciją. Tie biurai, kuriuose daugiau darbuotojų, karantino metu dirbo iš namų, šiuo metu jau beveik pilna apimtimi sugrįžo į biurus. „Su koronaviruso patirtimi tapo natūralu, kad papildomas dėmesys ir poreikis dezinfecijai išlieka“, – pasakoja P. Gecevičius.

Privalu užtikrinti patalpų saugumą

Anot L. Maskoliūnės, kai kurios įmonės aktyviai ir metodiškai ėmėsi pandemijos situacijos vertinimo, tad prašė užpildyti klausimynus apie verslo centro vykdomus veiksmus. Joms labiausiai rūpėjo oro kokybė, atstumai bendrose patalpose, biurų dezinfekcijos galimybės ir pan. „Labiausiai mums pasiteisino proaktyvi komunikacija – vos prasidėjus karantinui, klientams periodiškai ėmėme siųsti naujienlaiškius su informacija apie mūsų vykdomus veiksmus ir saugumo rekomendacijas jų darbuotojams. Mūsų pastatuose dirbančius žmones operatyviai informavome apie visus pasikeitimus, tad dažniausiai į klausimus atsakėme dar iki jiems iškylant,“ – apie pasirinktą atvirą komunikaciją pasakoja L. Maskoliūnė. 

Vėliau dalis „Technopolio“ klientų papildomai užsisakė generalinę patalpų dezinfekciją – vieni tuo pasirūpino prieš grįžtant darbuotojams, kiti tai ketina ir toliau daryti periodiškai. E. Neveckaitė taip pat dalijasi, kad ir oficialiai pasibaigus karantinui jaučiamas nesaugumo jausmas, todėl ragina darbuotojus išsakyti net ir menkiausias pastabas, kurios yra susijusios su valymu. 

Siekdami įvertinti savo patalpų ir paslaugų kokybę, bendrąsias klientų apklausas „Technopolio“ administracija atlieka kartą per ketvirtį. „Rūpinamės viskuo, kad klientams nereikėtų rūpintis niekuo, todėl mums itin svarbios tokios kokybiškos partnerystės kaip su „Vitaresta“, nes už jas patys tiesiogiai atsakome prieš klientus,“ – pasakoja verslo centro vadovė.

Nesibodi dirbti valymo srityje

Viruso padariniai rūpesčių kelia ne tik grįžtantiems į biurus, bet ir jų švara besirūpinančioms įmonėms. „Šiuo metu esame laimėję gana didelių užsakymų Vilniaus mieste. Taip pat nuolat atsiranda pozicijų ir kituose miestuose, o prie įprastų valymo darbų prisidėjo ir dezinfekcija“, – padidėjusį darbų krūvį apžvelgia „Vitarestos“ pardavimų vadovas.  Tiesa, šviesioji pusė – norinčių įsidarbinti kiekis. Anot P. Gecevičiaus, „Vitaresta“ sulaukė nemažo kiekio potencialių darbuotojų, kurie kreipėsi dėl patalpų tvarkytojo ar teritorijos prižiūrėtojo darbo vietos. Įmonės atstovas pastebi, kad situacija didžiuosiuose Lietuvos miestuose ženkliai pagerėjo. „Nors ir šiai dienai turime laisvų darbo pozicijų dėl įmonės plėtros, bet trūkstamų darbuotojų skaičiai yra sumažėję. Nors pats karantinas turėjo didelę ekonominę žalą, bet teigiamai galime vertinti atsiradusią darbuotojų pasiūlą rinkoje“, – šalies darbo rinkos pokyčiais dalijasi P. Gecevičius. 

Į viršų